Saturday, September 29, 2012

Memori : Nampak Bulan Besar

Imej bulan yang sangat besar msih terpahat di memori saya sampai sekarang. Time tu, saya masih kecil lagi (maybe umur 6-9 tahun) . Petang tu, saya dengan adik tengah main masak-masak kat luar rumah. Bila dah sampai masa nak balik rumah, saya ternampak bulan . ya bulan tu kelihatan sangat besar! tak mungkin matahari, sebab mata saya pada ketika tu langsung tak tersepet tatkala melihat imej bulan yang sangat-sangat cantik tu!
well, that time saya masih keci lagi :)

biasanya bulan kan nampak kecil je kat langit? :D
.
.
.
hah! begitulah besarnya bulan tu!
saya sure bukan matahari!

last few weeks, saya ada cerita kat kawan-kawan yang saya pernah nampak bulan besar time keci. wah! rupanya kawan-kawan pun pernah mengalami benda yang sama! diorang time keci pun pernah nampak bulan besar. okay so nampaknya saya tak berkhayal atau mimpi time tu. excited-nya bila dapat tau memang wujud fenomena bulan besar dulu!

so saya pun try skodeng Encik Google. tak tau lah tahun berapa time nampak bulan besar tu. so saya type je lah " Fenomena Bulan Besar"

woops! tak dapat cari apa2 yg berkaitan  :( yang ada pun fenomena bulan besar yang baru berlaku 2006 dan 2012. ala, 2006 tu saya dah darjah 6 laaa @.@

lebih kurang gitulah besarnya :D 



♥ Love, Autumn Zira ♥

Exchange Link Together-Gether Gitu

Hai-hai-hai! So sekarang saya buat second entry pasal Exchange Link ni! hehe!
Mana2 korang yang berminat, jom deal~! ;) Tak tau mana list exchange link kat blog saya ni? tengok kat sidebar, ada tu hah , macam gambar kat bawah ni
.
.
.


Hahh, mula2 gini, korang bawa 
cursor Misai Pink dan klik sana ..
pastu..
.
.
.

then keluarlah link2 blog yg dah exchange 
dgn saya ;)
hehe!



Tak yah segan2 , bisik je kat Cbox. muahaha! jom amalkan sistem barter ni! 


♥ Love, Autumn Zira ♥

Monday, September 24, 2012

Kekejaman Terhadap Haiwan - Tiada Noktah?

Time tengah singgah blog Cik Putri , saya ternampak lah entry terbarunya mengenai Kekejaman Haiwan, sila klik di sini --> http://secretofnoone.blogspot.com/2012/09/tolong-sign-petition-ini-untuk-hentikan.html

Saya ringkaskan apa yang saya faham dari entry tersebut, University of Wisconsin telah menjalankan experiment yang tidak berhati perut terhadap kucing-kucing. apa yang diorang buat, korang boleh baca gambar kat bawah ni. sumber2 juga dari blog Cik Putri yer :)
Tolong rajinkan mata anda untuk baca. kalau gambar kecil, sila klik gambar :)


gambar di bawah ni pula , si kucing yang jadi mangsa Sains :(

tengkorak di-skru, telinga diisi bahan toksik, matanya dibedah hidup2
kalau korang kucing tu, macam mana?

Jelaslah kan, kekejaman haiwan ni pelaku bukan sekadar orang-orang gila yang merayau di luar dan remaja-remaja tidak bermoral. sesetengah saintis yang tidak mengamalkan kepercayaan agama sudah tentu tidak akan menghargai hidupan-hidupan lain di dunia ni.ikut suka diorang je nak buat itu ini. huh, memang wujud saintis begitu, asyik menyangkal kewujudan Tuhan, tidak percaya kepada hukum di dunia akhirat.

So, jom ramai2 sign Petition ni! Petition untuk membantah dan menghentikan experiment kejam terhadap kucing dan sekalian haiwan di University of Wisconsin. Ringan2 kan lah jari untuk sign kat PETITION INI ya. jangan risau, korang tak perlu bayar apa2. saya dah pun sign. pecinta haiwan! jyeahh!

P/S : diingatkan sekali lagi, entry saya ni banyak 'pinjam' sumber dari blog Cik Putri . CREDIT to her :)

♥ Love, Autumn Zira ♥

Sunday, September 23, 2012

Sains Sukan STPM


(b) menjelaskan amaun, bentuk, dan pemasaan ( timing ) pengambilan makanan sebelum, semasa, dan selepas sukan berbentuk aerobik.

Sebelum
Semasa
Selepas
-memastikan glikogen tubuh berada padatahap optimum bagi keperluan latihan dan melambatkan kelesuan

Pemasaan :Diambil antara 2 – 4 jam sebelum latihan ataubertanding

Amaun : Pengambilan karbohidrat antara 200 – 300 gram ,Protein pada kadar sederhana

Bentuk : Makanan jenis yang mudah hadam dan tidakmengganggu gastrousus, makanan berkarbohidrat diambil sebagai ganti jika tidak mengambil makanan sebelum latihan atau bertanding .

-Pengambilan karbohidrat adalah sebagai pelengkap simpanan karbohidrat kepada otot yang bekerja
-turut membantu dalam pengekalan tahap glukosa darah

Pemasaan:  15-20 minit selepas pertandingan bermula / setiap jam

Amaun : 30 – 60 gram bagi setiap jam

Bentuk: mengambil minuman untuk sukan kerana dapat membekalkan karbohidrat dan cecair pada masa yang sama
-Pengambilan karbohidrat bertujuan memenuhkan semula simpanan glikogen otot 
-Pengambilan makanan secara optimum membantu atlit melakukan aktiviti fizikal dengan menggunakan sumber tenaga yang disimpan di dalam tubuh


Pemasaan: Selewat-lewatnya 2 jam selepas tamat pertandingan

Bentuk :Atlet tidak perlu mengambil suplemen vitamin atau mineral yang banyak pada ketika ini.Atlet digalakkan makan makanan yang seimbang pada masa yang teratur.




#hasil kerja untuk pembentangan pemakanan sukan. actually ada banyak lagi. tapi malas nak showoff kat korang. okay gurau je tau hihi! ;)


♥ Love, Autumn Zira ♥

Friday, September 21, 2012

Demam. Baik atau Buruk?

Nak pot-pet pasal demam sebab saya tengah demam sekarang ni. Eh, tapi masih mampu blogging? hehe! Bukan apa, saya saje nak tanya kat Encik Google, apesal boleh demam ni?

after ber-gedik ngan Encik Google , saya pun dapat taulah beberapa punca demam ni. Antaranya ?


  • suhu badan naik melebihi suhu normal manusia. suhu normal manusia ialah 36.5 - 37.6 darjah celcius.
  • suhu badan meningkat menunjukkan badan ni sedang mengaktifkan sistem imun untuk menghasil sel darah putih , antibodi dan agen-agen lain untuk berperang dengan penyakit. (so kira bagus lah kan?)
  • terkena jangkitan kuman, toksin , kanser dan sebarang penyakit autoimmune ( penyakit lupus, arthritis & penyakit rheumtoid.
maybe ada lagi punca-punca lain kan? so bagi saya, demam ni bagus sebab demam nk bagitau kat kita 
"Hei2! ada penjahat kat badan ni, jom keluarkan bala-bala tentera, sel darah putih! seraaaang!!" 
pasal tuuu lah suhu badan pun naik. hahaha itu pendapat saya je. so jangan la korang maki-hamun kat Encik Demam yer :)

Macam mana nak tau kalau demam nak melanda? senang je! ni beberapa simptom2 atau petanda2 awal sekiranya kita bakal menghidap demam :

  • Sakit tekak yang teramat! benda ni saya rasa semalam! aduh peritnya tak terkata. time tengah ber-calling dengan si Arif, pun agak payah. sakit! :(
  • batuk-batuk ,rasa sejuk , hidung berair & tersumbat. ohhh benda alah tu nak bagitau kita yg kita bakal rasa terjahan Encik Influenza Selesema. macam yg saya rasa sekarang ni. Air mucus meleleh2. hahaha!
  • Mata berair. benda ni juga buat kacau kat mata saya. orang pun sangka saya nak nangis. ish2. 
  • Pening-pening, sakit dan berat di sekitar mata. benda alah ni paling boleh dirasai time korang tunduk atau terbalikkan kepala kalau ke bawah. (eh mcm mana tu ? )
**ada orang cakap , demam ni boleh bantu kita menghapus dosa-dosa kita. tapi saya tak tau lah macam mana. so kiranya, demam ni benda bagus juga. yang TAK BAGUSNYA kalau demam lama-lama sampai masuk wad . So you all, minumlah banyak air, jangan skip makan ubat, banyakkan rehat & yang penting jangan lepak lama sangat kat depan skrin laptop atau pc korang. hehe!

yang tengah sakit-sakit tu, jom berdoa agar kita sihat segera . Exam tak lama lagi! :)




♥ Love, Autumn Zira ♥

Exchange Link! Anyone nak?

Hai-hai-hai! Thanks to Cik Myirea Miera yg first-first sekali letak link saya kat blog dia, rasa terharu pun ada jugak. amboihh. hahaha! Kalau dia dah letak link saya kat blog dia, mestilah saya kena balas budi kan? So, saya guna tutorial dari Cik Amalina pula, tuto utk but Credit Section tu, saya jadikan Exchange Link dlm blog saya ni. hahaha! Sebab simple!

so anyone nak ber-exchange link dengan saya, sila komen entry ni atau menjerit je kat Cbox okay :)
Jangan risau, blog saya ni tetap ada geng-geng blogger yg sudi berkunjung kat sini. kot-kot diorang rajin nak usha Exchange Link box kat sini, rezeki lah blog korang di-singgah ;) hihi.


bila korang klik tu....
.
.
.
.
.

jeng-jeng-jeng! masih byk ruang kosong tu.
hehe :)

Kbai :)



♥ Love, Autumn Zira ♥

Monday, September 17, 2012

Segmen : Pencarian Bloglist Sept-Okt Mieya Atiera

rasanya, belum terlambat utk saya join segmen ni kan? hehe!

hahhh. saya join segmen ni sebab tak banyak syarat sangat. takde lah sampai nak like sana sini. sekadar follow Cik Mieya Atiera , takde masalah punye. hehe!



Cik Mieya Atiera baik hati tau sudi letak blog kita kat bloglist dia kalau kita join segmen ni. Syukur Alhamdulillah. So apa lagi? terjah ramai-ramai! hihi!



♥ Love, Autumn Zira ♥

Wednesday, September 12, 2012

HANIF IDRUS SEGMEN MENERJAH

Kenal tak Encik Hanis Idrus ? Tak kenal? Apa yg saya tahu, beliau ialah seorang blogger yg telah menganjurkan satu segmen yang hebat! sangat-sangat hebat!


Segmen ni boleh menaikkan trafik blog di samping  menambahkan jumlah follower blog korang. tak kurang juga untuk memberi kesempatan kepada semua rakan blogger membuat kecoh kat Cbox/Shoutbox & bermacam-macam lgi box! hihi! :D

TARIKH TUTUP SEGMEN : 30 SEPTEMBER 2012 ! :)
Buat Baik Dibalas Baik.I follow you, you follow-lah i back! cheewaaaaah! 
okay, so saya nak tag :  miss qea , miz ruha , suri & si budak nerd :)



♥ Love, Autumn Zira ♥

Sunday, September 9, 2012

Jari-jemari sangat sibuk!

Sempat lagi blogging time tengak sibuk ngan assignment2 ni. hua-hua-hua! handal kan! XD

chemistry, biology dan muet nak buat sekarang. kerja muet tu, surf je google. komfom ada. if you know what i mean. hahaha! report biology, dah siap. yang tinggal soalan2 kat buku tu lagi. chemistry pula, ermm, pendrive tempat kawan , tak dapatlah nak buat kerja chemistry. esok (10/9/12) hari jadi si dia! harap sangat nak jumpa dia esok (after class) insya-allah kalau tiada halangan. hihi!
 okay nak focus ni. goodnight readers! :)

muet :)

essays :O

white blood cells. hambik korang! :|

dicot stem cell. curi dr google. :3


♥ Love, Autumn Zira ♥

Saturday, September 8, 2012

Kau Yang Terindah - Alyah

Tau tak drama tv kat TV3, 'Kau Yang Terindah' setiap Isnin-Khamis (7.00-8.00mlm) . saya taklah touching sangat dengan segala plotting dalam cite tu. yg bestnya time opening videosong & closing picture shots-nya  hebaaaat! O:







♥ Love, Autumn Zira ♥

Buka Mata Hati

Assalamualaikum pembaca sekalian. dah jawab salam ker belum? hihi ;) *Terus baca, jangan stop-stop*

Tadi Mamy (panggilan utk mamaku hehe) minta carikan uban (rambut putih). saya memang handal cari & cabut uban. hahaha!
sedang dalam pencarian uban mamy tu, tiba-tiba saya sedar yang uban mama makin banyak. makin banyak berbanding dulu. rasa sayu pula. umur mama semakin meningkat. macam-macam saya bayangkan time tengah cabut uban mama satu-persatu. kita sering mengeluh mengenai betapa lambatnya esok hari datang menyapa. dan bila kita sudah tiba di penghujung waktu, baru tersedar :"ehh, cepat masa berlalu kan? bulan Januari dah jadi September pula."

Sepanjang saya bernafas dari dahulu hingg sekarang, sudahkah saya capai impian saya? adakah saya telah melakukan perkara-perkara yang berfaedah? macam-macam persoalan timbul tapi tak terjawab. terlalu fokus cari uban mamy. hahah!

bila difikirkan kembali, memang ada benda-benda baik saya dah buat tau, wahai pembaca ! kan saya dah pakai tudung sekarang. before this , saya tak pernah tau berhijab. bila saya start pakai tudung ni (27 Ogos 2012), saya tak rasa bersalah terhadap diri saya sendiri. keyakinan diri meninggi. biar orang cakap muka saya tak sesuai pkai tudung, yang penting , ikhlas :)
sebenarnya banyak benda baik saya dah buat, tapi entahlah tak dapat ingat sekarang. hua-hua-hua!

Mamy, nanti kalau sudah habis study STPM, saya sambung degree okay. tengoklah sejauh mana study nanti. dan bila dah tamat pengajian pastu graduate, saya nak ada karier! bila ada karier, ada lah duit. hehe! bila dh ada duit sendiri, saya nak sara Dady & Mamy. kan Mamy penat bekerja untuk anak-anak. mestilah saya nak balas budi, haram jadi anak derhaka . walaupun saya dah kahwin dengan Mohd Arif Tajul nanti (amin..) , saya tetap akan jaga mamy ya. i love you! :-*

credit : Google Image

♥ Love, Autumn Zira ♥

Friday, September 7, 2012

Songeh Itu Bagus!

Assalamualaikum!

     Tak plan apa-apa yg nak ditype dalam entry kali ni. mmmm nak songeh2 je laaa.
UTP cuti 2 minggu so yeahh Arif pun pulang Sabah. masa bergumbira. muahaha!

orang handsome ni ada dua helai uban . hahah! :3

tengah tunggu adik lelakinya 
habis kelas agama :3 *sempat lagi
driver tu tidur*

macam ni lah rupa ke sekolah 
setiap hari :3 

ni acc twitter saya. sesape nak follow,
klik la ni --> @autumnzira hihi ;) 
saya follow-back okay.


♥ Love, Autumn Zira ♥

Wednesday, September 5, 2012

Contest Asiafans !!

Assalamualaikum semuanya! hai hai haiii! 

saya telah join sebuah contest Asiafans.net. ni pertama kali saya sebagai blogger join contest macam ni. lagipun, sungguhlah senang dan tidak rumit kepada sesiapa yg ingin menyertai contest ni. cara-cara nak join , amboihhh . senang sangat! yang bestnya juga, penyertaannya FREE, percuma, tiada bayaran untuk join contest ni. amacam? ada berani?

siapa-siapa yang nak join, marilah! hadiah pun lumayan! mmhmm~! tapi korang kena mendaftar jadi USER Asiafans.net dulu . siapa nak daftar, sila klik ---> Asiafans.net .

Di sini, saya terangkan lagi langkah-langkah seterusnya bila korang dah klik Asiafans.net. :

1. Klik tab Register


2. Isilah borang ni :) pastu register

3. then, pergi check email korng untuk ACTIVATION. Siap!

korang explore lah Asiafans.net . banyak kelebihannya tau, lebih-lebih lgi kalau korang join contest ni. 

Hadiah-Hadiah untuk contest : 

*klik utk tengok besar-besar*

Cara nak join contest : 

1. korang mesti jadi user Asiafans.net 

2. WAJIB sangat-sangat utk korang follow blog-blog ini 

3. Buat entry tentang Contest Asiafans.net & tag sekurang-kurangnya seorang blogger. Lagi banyak tag, lagi bagus. entry adalah bebas! :)

4. DIHUJUNG ENTRY, korng WAJIB sangat letak "Contest ini ditaja oleh manokelpase , MkSyahirZaxxCik MunAnirahteratai dan tbnsa .

5. Letakan LINK ENTRY korang kat komen box di  SINI :)


Contest ni bermula dari 27 Ogos 2012 sehingga 27 September 2012
Kaedah pemilihan pemenang ialah bedasarkan jumlah coins PALING tinggi di Asiafans.net. (sila explore Asiafans.net untuk mengetahui lebih lanjut mengenai COINS)
Cabutan bertuah pula adalah berdasarkan random.org .

Blogger-blogger comel-loteh yang ditag : 
     Dhia http , http://dhiashahida.blogspot.com/

tunggu apa lagi? JOM !! ;DD 

Contest ini ditaja oleh manokelpase , MkSyahirZaxxCik MunAnirahteratai dan tbnsa .  






♥ Love, Autumn Zira ♥

Sunday, September 2, 2012

Sesi Kedua dengan PaintTool SAI

Assalamualaikum! hahh lagi2 saya post entry entah apa2 ni. saje nak luangkan masa sebagai blogger ;) huahuahua! so sekali lagi saya bermain-main dgn PaintTool SAI ni, app yg menjadi kegunaan kebanyakkan blogger untuk lukis doodle dan macam2 lagilah.

tengok je la gambar2 kat bawah. hihi ;)

okay ni baru starting tau! ;D

ceihh lantak lah! @.@ susah hahaha!

guna real pensil baru terbaikkk! 
(okay malas nak lukis betul2) 



Esok hari Isnin, nak siapkan assigment berlambak tu. thanks buat korang yg sudi guna beberapa saat kat blog saya ni heee! kbye ;)


♥ Love, Autumn Zira ♥

Fruit Basket : ALL TIME FAVORITE ANIME!

Hai! siapa yg tak mandi lagi, bau busuuuuk. :P hahaha!

     This time, saya nak share dengan korang mengenai satu benda yg saya suka. sangat2 suka. Fruit Basket! Bakul buah-buahan ker dalam kepala otak korang sekarang ni? hehe!

Bakul buah? :3 huahuahua

 Fruit Basket yg saya maksudkan ialah sebuah old anime/manga Jepun. sejak saya darjah 4 saya tengok anime ni kat NTV7 (channel 107)

     banyak watak penting dalam cite ni. tapi yg utamanya ialah Honda Thoru, seorang pelajar sekolah tinggi dan anak yatim. watak-watak lain juga ialah Sohma Yuki, Kyou, Shigure, Momiji & banyak lagilah! ceritanya tentang Tohru ni tinggal dengan Yuki, Kyou & Shigure yang merupakan ahli keluarga Sohma, disumpah dengan 12 Haiwan Zodiak. sekiranya orang luar dengan jantina yang berlainan terpeluk dengan ahli keluarga Sohma yang disumpah, maka Sohma akan bertukar jadi haiwan! contonya, bila Tohru peluk Yuki , Yuki transform jadi tikus, Kyou pula kucing dan Shigure ialah anjing. Kucing memang tidak tersenarai dlm 12 haiwan zodiak kan? tapi entahlah kenapa pelukis tu letak kucing. hantam sajalah. yg penting best. banyak unsur kekeluargaan, persahabatan , dendam & cinta dalam cerita Fruit Basket ni.  grafic effect, seni lukis , plot penceritaan pun best! kalau kat dalam tv, 23 episode je ditayangkan. itupun terlalu banyak cutting oleh pihak penyiaraan. so full story blh korang baca kat manga. :)
ini link untuk bca komik manga Fruit Basket : http://www.mangareader.net/282/fruits-basket.html

Honda Thoru

watak2 dalam Fruit Basket

(Yuki & Tohru) klik utk baca :)

(Yuki, Kyou & Tohru) 

(Tohru & Kyou (kucing)

No matter what kind of memory it is,
it should always be in you heart.
(Tohru & Moijie (arnab)

Nahh ini theme song Fruit Basket : http://www.youtube.com/watch?v=dUDSedRJHf4
ini lagu closing , Chiisana Inori : http://www.youtube.com/watch?v=o0aw2FNgWtc

time darjah 4 saya tengok anime ni kat TV, ada beberapa kali juga nangis pasal babak2 dalam cite tu ada yang sedih2 sangat :( hahaha! So sekarang saya baca Fruit Basket kat manga web je la. teralu banyak ayat-ayat inspirasi dalam cite ni. actually, saya jadikan Fruit Basket ni sebagai salah satu motivasi saya. tak salah okay ;) 

(Tohru & Momiji)

So korang try lah baca cite ni. tak semestinya budak-budak saja baca komik tau ;) open-minded lah sikiiit.  hihi!;) kbye!


♥ Love, Autumn Zira ♥

 
Alright reserved by Azirah Jaini.