Monday, September 24, 2012

Kekejaman Terhadap Haiwan - Tiada Noktah?

Time tengah singgah blog Cik Putri , saya ternampak lah entry terbarunya mengenai Kekejaman Haiwan, sila klik di sini --> http://secretofnoone.blogspot.com/2012/09/tolong-sign-petition-ini-untuk-hentikan.html

Saya ringkaskan apa yang saya faham dari entry tersebut, University of Wisconsin telah menjalankan experiment yang tidak berhati perut terhadap kucing-kucing. apa yang diorang buat, korang boleh baca gambar kat bawah ni. sumber2 juga dari blog Cik Putri yer :)
Tolong rajinkan mata anda untuk baca. kalau gambar kecil, sila klik gambar :)


gambar di bawah ni pula , si kucing yang jadi mangsa Sains :(

tengkorak di-skru, telinga diisi bahan toksik, matanya dibedah hidup2
kalau korang kucing tu, macam mana?

Jelaslah kan, kekejaman haiwan ni pelaku bukan sekadar orang-orang gila yang merayau di luar dan remaja-remaja tidak bermoral. sesetengah saintis yang tidak mengamalkan kepercayaan agama sudah tentu tidak akan menghargai hidupan-hidupan lain di dunia ni.ikut suka diorang je nak buat itu ini. huh, memang wujud saintis begitu, asyik menyangkal kewujudan Tuhan, tidak percaya kepada hukum di dunia akhirat.

So, jom ramai2 sign Petition ni! Petition untuk membantah dan menghentikan experiment kejam terhadap kucing dan sekalian haiwan di University of Wisconsin. Ringan2 kan lah jari untuk sign kat PETITION INI ya. jangan risau, korang tak perlu bayar apa2. saya dah pun sign. pecinta haiwan! jyeahh!

P/S : diingatkan sekali lagi, entry saya ni banyak 'pinjam' sumber dari blog Cik Putri . CREDIT to her :)

♥ Love, Autumn Zira ♥

Friday, September 21, 2012

Demam. Baik atau Buruk?

Nak pot-pet pasal demam sebab saya tengah demam sekarang ni. Eh, tapi masih mampu blogging? hehe! Bukan apa, saya saje nak tanya kat Encik Google, apesal boleh demam ni?

after ber-gedik ngan Encik Google , saya pun dapat taulah beberapa punca demam ni. Antaranya ?


  • suhu badan naik melebihi suhu normal manusia. suhu normal manusia ialah 36.5 - 37.6 darjah celcius.
  • suhu badan meningkat menunjukkan badan ni sedang mengaktifkan sistem imun untuk menghasil sel darah putih , antibodi dan agen-agen lain untuk berperang dengan penyakit. (so kira bagus lah kan?)
  • terkena jangkitan kuman, toksin , kanser dan sebarang penyakit autoimmune ( penyakit lupus, arthritis & penyakit rheumtoid.
maybe ada lagi punca-punca lain kan? so bagi saya, demam ni bagus sebab demam nk bagitau kat kita 
"Hei2! ada penjahat kat badan ni, jom keluarkan bala-bala tentera, sel darah putih! seraaaang!!" 
pasal tuuu lah suhu badan pun naik. hahaha itu pendapat saya je. so jangan la korang maki-hamun kat Encik Demam yer :)

Macam mana nak tau kalau demam nak melanda? senang je! ni beberapa simptom2 atau petanda2 awal sekiranya kita bakal menghidap demam :

  • Sakit tekak yang teramat! benda ni saya rasa semalam! aduh peritnya tak terkata. time tengah ber-calling dengan si Arif, pun agak payah. sakit! :(
  • batuk-batuk ,rasa sejuk , hidung berair & tersumbat. ohhh benda alah tu nak bagitau kita yg kita bakal rasa terjahan Encik Influenza Selesema. macam yg saya rasa sekarang ni. Air mucus meleleh2. hahaha!
  • Mata berair. benda ni juga buat kacau kat mata saya. orang pun sangka saya nak nangis. ish2. 
  • Pening-pening, sakit dan berat di sekitar mata. benda alah ni paling boleh dirasai time korang tunduk atau terbalikkan kepala kalau ke bawah. (eh mcm mana tu ? )
**ada orang cakap , demam ni boleh bantu kita menghapus dosa-dosa kita. tapi saya tak tau lah macam mana. so kiranya, demam ni benda bagus juga. yang TAK BAGUSNYA kalau demam lama-lama sampai masuk wad . So you all, minumlah banyak air, jangan skip makan ubat, banyakkan rehat & yang penting jangan lepak lama sangat kat depan skrin laptop atau pc korang. hehe!

yang tengah sakit-sakit tu, jom berdoa agar kita sihat segera . Exam tak lama lagi! :)




♥ Love, Autumn Zira ♥

Sunday, September 2, 2012

Fruit Basket : ALL TIME FAVORITE ANIME!

Hai! siapa yg tak mandi lagi, bau busuuuuk. :P hahaha!

     This time, saya nak share dengan korang mengenai satu benda yg saya suka. sangat2 suka. Fruit Basket! Bakul buah-buahan ker dalam kepala otak korang sekarang ni? hehe!

Bakul buah? :3 huahuahua

 Fruit Basket yg saya maksudkan ialah sebuah old anime/manga Jepun. sejak saya darjah 4 saya tengok anime ni kat NTV7 (channel 107)

     banyak watak penting dalam cite ni. tapi yg utamanya ialah Honda Thoru, seorang pelajar sekolah tinggi dan anak yatim. watak-watak lain juga ialah Sohma Yuki, Kyou, Shigure, Momiji & banyak lagilah! ceritanya tentang Tohru ni tinggal dengan Yuki, Kyou & Shigure yang merupakan ahli keluarga Sohma, disumpah dengan 12 Haiwan Zodiak. sekiranya orang luar dengan jantina yang berlainan terpeluk dengan ahli keluarga Sohma yang disumpah, maka Sohma akan bertukar jadi haiwan! contonya, bila Tohru peluk Yuki , Yuki transform jadi tikus, Kyou pula kucing dan Shigure ialah anjing. Kucing memang tidak tersenarai dlm 12 haiwan zodiak kan? tapi entahlah kenapa pelukis tu letak kucing. hantam sajalah. yg penting best. banyak unsur kekeluargaan, persahabatan , dendam & cinta dalam cerita Fruit Basket ni.  grafic effect, seni lukis , plot penceritaan pun best! kalau kat dalam tv, 23 episode je ditayangkan. itupun terlalu banyak cutting oleh pihak penyiaraan. so full story blh korang baca kat manga. :)
ini link untuk bca komik manga Fruit Basket : http://www.mangareader.net/282/fruits-basket.html

Honda Thoru

watak2 dalam Fruit Basket

(Yuki & Tohru) klik utk baca :)

(Yuki, Kyou & Tohru) 

(Tohru & Kyou (kucing)

No matter what kind of memory it is,
it should always be in you heart.
(Tohru & Moijie (arnab)

Nahh ini theme song Fruit Basket : http://www.youtube.com/watch?v=dUDSedRJHf4
ini lagu closing , Chiisana Inori : http://www.youtube.com/watch?v=o0aw2FNgWtc

time darjah 4 saya tengok anime ni kat TV, ada beberapa kali juga nangis pasal babak2 dalam cite tu ada yang sedih2 sangat :( hahaha! So sekarang saya baca Fruit Basket kat manga web je la. teralu banyak ayat-ayat inspirasi dalam cite ni. actually, saya jadikan Fruit Basket ni sebagai salah satu motivasi saya. tak salah okay ;) 

(Tohru & Momiji)

So korang try lah baca cite ni. tak semestinya budak-budak saja baca komik tau ;) open-minded lah sikiiit.  hihi!;) kbye!


♥ Love, Autumn Zira ♥

 
Alright reserved by Azirah Jaini.