Sunday, September 2, 2012

Fruit Basket : ALL TIME FAVORITE ANIME!

Hai! siapa yg tak mandi lagi, bau busuuuuk. :P hahaha!

     This time, saya nak share dengan korang mengenai satu benda yg saya suka. sangat2 suka. Fruit Basket! Bakul buah-buahan ker dalam kepala otak korang sekarang ni? hehe!

Bakul buah? :3 huahuahua

 Fruit Basket yg saya maksudkan ialah sebuah old anime/manga Jepun. sejak saya darjah 4 saya tengok anime ni kat NTV7 (channel 107)

     banyak watak penting dalam cite ni. tapi yg utamanya ialah Honda Thoru, seorang pelajar sekolah tinggi dan anak yatim. watak-watak lain juga ialah Sohma Yuki, Kyou, Shigure, Momiji & banyak lagilah! ceritanya tentang Tohru ni tinggal dengan Yuki, Kyou & Shigure yang merupakan ahli keluarga Sohma, disumpah dengan 12 Haiwan Zodiak. sekiranya orang luar dengan jantina yang berlainan terpeluk dengan ahli keluarga Sohma yang disumpah, maka Sohma akan bertukar jadi haiwan! contonya, bila Tohru peluk Yuki , Yuki transform jadi tikus, Kyou pula kucing dan Shigure ialah anjing. Kucing memang tidak tersenarai dlm 12 haiwan zodiak kan? tapi entahlah kenapa pelukis tu letak kucing. hantam sajalah. yg penting best. banyak unsur kekeluargaan, persahabatan , dendam & cinta dalam cerita Fruit Basket ni.  grafic effect, seni lukis , plot penceritaan pun best! kalau kat dalam tv, 23 episode je ditayangkan. itupun terlalu banyak cutting oleh pihak penyiaraan. so full story blh korang baca kat manga. :)
ini link untuk bca komik manga Fruit Basket : http://www.mangareader.net/282/fruits-basket.html

Honda Thoru

watak2 dalam Fruit Basket

(Yuki & Tohru) klik utk baca :)

(Yuki, Kyou & Tohru) 

(Tohru & Kyou (kucing)

No matter what kind of memory it is,
it should always be in you heart.
(Tohru & Moijie (arnab)

Nahh ini theme song Fruit Basket : http://www.youtube.com/watch?v=dUDSedRJHf4
ini lagu closing , Chiisana Inori : http://www.youtube.com/watch?v=o0aw2FNgWtc

time darjah 4 saya tengok anime ni kat TV, ada beberapa kali juga nangis pasal babak2 dalam cite tu ada yang sedih2 sangat :( hahaha! So sekarang saya baca Fruit Basket kat manga web je la. teralu banyak ayat-ayat inspirasi dalam cite ni. actually, saya jadikan Fruit Basket ni sebagai salah satu motivasi saya. tak salah okay ;) 

(Tohru & Momiji)

So korang try lah baca cite ni. tak semestinya budak-budak saja baca komik tau ;) open-minded lah sikiiit.  hihi!;) kbye!


♥ Love, Autumn Zira ♥

1 comment:

  1. Saya suka sangat2 FB ni sebab dia penuh dgn pengajaran. Saya selalu cakap kat diri saya n kawan2 saya "Just be yourself, you'll be fine," mak tohru cakap. Then bila babak sedih, saya menangis habis. Best yg teramat! =)

    ReplyDelete

 
Alright reserved by Azirah Jaini.