Wednesday, October 31, 2012

Bila Anda Pergi Ke Pasar Raya @ Supermarket. . .

entry kali ini, saya akan membawa anda semua melalui saat-saat yang tidak mungkin kalian lupa, iaitu , shopping kat supermarket! muahahha! takde lahh, saje nak update entry supaya blog ni tak ber-sawang labah-labah spesis Tarantula.

"SILA BELAI SAYA"
Tarantula tak berbisa, tapi gigitannya
sakit tak terkata!

Okay abaikan tarantula tu. hee!

EH jangan leave dulu! sila baca dan tengok sampai hujung entry ni tau! ;) *paksaan*
.
.
.

ni kira okay laaa


ehh ada sedikit berbeza?

akhirnya, trolly tu sarat sangat dengan barang , segan nak tunjuk kat sini. hahaha!



timbunan kayu
boleh dimakan XD



ini bukan lobak, tapi obor
obor Olimpik tu ! XD


payung mini boleh dimakan :)



Buah Naga @ Dragonfruit.
bila makan ni, kita akan mempunyai
kekuatan naga!


sekian shopping kita pada hari ini! kbaiii! XD





♥ Love, Autumn Zira ♥

Sunday, October 28, 2012

Benarkah Planet Pluto Hilang?



Isu ini sudah berlalu, namun mungkin ada yang di luar sana yang masih tidak pasti mengenai Pluto ini :)

Sebenarnya, planet pluto bukanlah menghilang secara tiba-tiba atau ghaib. Maksud 'hilang' di sini ialah planet Pluto bukan lagi disenaraikan dalam senarai planet-planet Solar Sistem. 

Pluto pertama sekali dijumpai pada tahun 1930 oleh Clyde W. Tombaugh di Lowell Observatory , Flagstaff Arizona. Astronomers sudah lama menjangkakan bakal adanya planet ke-9 dalam Sistem Solar ( Solar System). Pada ketika itu,  planet tersebut dinamakan Planet X.

Setelah menjalankan kajian dan penelitian yang lama, Tombaugh akhirnya menemui sebuah objek berada pada orbit yang betul dan mengakui bahawa beliau telah menjumpai Planet X. seorang pelajar perempuan berumur 11 tahun di Oxford, England mencadangkan nama Pluto (nama tersebut bukan diambil dari karakter kartun Disney, tetapi dari nama salah satu dewa Roman).

Seterusnya, Solar Sistem kini mempunyai 9 buah planet.

Namun, astronomer masih tidak yakin dengan kewujudan Pluto sehinggalah penenemuan baru mengenai bulan terbesarnya, Charon, (dan dua lagi bulan kecil , Nix & Hydra ) pada tahun 1978. ukuran yang paling tepat Pluto ialah 2,400 KM. Walaupun Pluto dikira kecil, tetapi Pluto dilihat sebagai objek besar melepasi orbit Neptune.
.
.
.

.
.
.


setelah beberapa dekad, pemahaman dan pengetahuan mengenai Sistem Solar telah berubah sama sekali. Pluto dan bulan-bulannya telah dikenalpasti sebagai contoh-contoh objek pada Kuiper Belt. astronomer menganggarkan kira-kira 70,000 objek berais , mempunyai komposisi yang sama seperti Pluto. ini telah membawa kepada satu lagi penyataan, Pluto bukanlah planet, ia hanyalah salah satu objek di Kuiper Belt.
.
.
.


.
.
.

dipendekkan cerita, para astronomer telah mengundi Pluto sebagai planet kerdil (Dwarf Planet)

untuk sesebuah objek dipanggil planet, objek tersebut perlu memenuhi beberapa kriteteria :
It needs to be in orbit around the Sun , it needs to have enough gravity to pull itself into a spherical shape, it needs to have “cleared the neighborhood” of its orbit.
What does “cleared its neighborhood” mean? As planets form, they become the dominant gravitational body in their orbit in the Solar System. As they interact with other, smaller objects, they either consume them, or sling them away with their gravity. Pluto is only 0.07 times the mass of the other objects in its orbit. The Earth, in comparison, has 1.7 million times the mass of the other objects in its orbit.

sumber asal dari : http://www.universetoday.com/13573/why-pluto-is-no-longer-a-planet/



♥ Love, Autumn Zira ♥

SEGMEN - MACAM MANA AKU BOLEH MINAT KPOP?

nak join? sila klik SINI :)

saya join segmen ni sebab tak ada syarat nak like sana sini hehe! macam mana boleh minat dengan kpop ni?

Al-kisahnya, time Tingkatan 4 baru lah saya kenal KPOP ni! dari mana? dari classmate2 sekalian, macam2 nama group saya dengar dari mulut diorang. Super Junior, 2NE1 , 2PM, Girl's Generation (SNSD), SHINee , KARA, dan yang sewaktu dengannya. mulanya, saya memang tak ambik kisah la pasal kpop segala tu.. @.@

 HINGGALAH suatu hari tu, adik tengah play lagu Wedding Dress kat laptop. Wedding Dress by Tae Yang tu! first time tengok , meleleh air liur , kagum sangat2! rasa macam nak menari juga! hahaha! skodeng kat Google, rupanya Tae Yang ni member group Big Bang! *handsome2 semuanya hehe* (Eh Encik Arif jangan jealous tau , dia sendiri suka sangat kat SNSD, so kira adil okay :P muahaha!)
.
.
.



Big Bang! *pewittt!*
.
.
.
.
.
.
.

ini dia Tae Yang! *tepuk tangan semua!*


Sekian cerita dongeng dari saya. hihi! 


♥ Love, Autumn Zira ♥

Saturday, October 27, 2012

Mata Berpinar-Pinar : Background Polka Dot?

apa yang berpinar-pinarnya? kedua2 biji mata ni semakin hari semakin pening pula tengok background kat blog yg terlampau polka-polka dengan pinknya yg menusuk-nusuk kornea. HAHAHA! rasa nyampah pula , macam nak juga tukar background ni. ish-ish-ish. tapi yg penting, temanya mesti warna pink! (amboiii)

Korang pun rasa macam yg saya rasa sekarang? Sorry yer ! :(

After STPM Penggal 1 nanti, saya akan edit blog. biar disukai semua lapisan masyarakat. 1 Malaysia!

okay dah takde apa-pe nak ditype ni. sambung belajar! Pengajian Am! (terlebih study Biology hingga P.Am disisihkan, harap maaf T.T)

p/s: entry ini diupdate pada 28/10/2012, bahawasanya, saya telah tukar background dengan beberapa benda keci yg lain. sekian XD
nak promote twitter juga. hee! follow @autumnzira ! kbaiii!

♥ Love, Autumn Zira ♥

Tuesday, October 23, 2012

Entry Tiada Mood

Rasa macam mau stick dengan Cikgu Aida saja 24 jam. bukan maw showoff atau trip 'anak emas' , sebab saya rasa motivated kalau ada Cikgu Aida. haha :)

Bila dah ada niat nak berubah ni, mesti ada saja gangguan . faktor manusia, persekitaran dan segalanya. sekarang saya memang malas nak layan orang2 kat sekeliling ni. well cuma beberapa je kawan yang dilayan sebab tak menyusahkan :) pada sesiapa yang tengah baca ni, tolong jangan distract focus saya untuk study yer. well kecuali kalau time tu dah tamat kelas, boleh dipertimbangkan. XD

kalau pasal Facebook, tak yah cakap banyak2. kalau saya post je something kat facebook tu, terutamanya post yg meluahkan ketidak-puasan-hati, ada je makhluk2 Tuhan nak jadikan post saya tu suatu isu. bukannya boleh dibawa masuk dalam Dewan Rakyat pun. nak kena jahit mulut ker baru tahu nak diam? tsk-tsk-tskkk.

STPM Penggal 1 tak lama lagi. Biology dah ada keyakinan dalam otak. kalau Chemistry, hmmm :|

Okay memang takde mood sekarang. dah title pun Entry Tiada Mood. kbaii :)


♥ Love, Autumn Zira ♥

Saturday, October 20, 2012

Saya Suka Dress! 1st Giveaway

haii! once again Kakak lawa si Eyma Samsudyn tag saya, hihi ;)

Ni ada segmen yang betul2 menarik! hadiahnya pula cun-melecun! (bukan melecur okay XD)
korang tau tak, SaYa SukA DresS! tengah nak cari blogger bertuah yang sangat2 bertuah untuk dapat giveaway? best! :O
.
.
.
.
berminat? :) Sila Tekan Sini!

.
.
.

Nak tau giveaway2-nya? :)

.sila klik kalau tak jelas gambar ni ;)
.
.
.
Saya tag :

Tarik Tutup ialah pada 21 Oktober 2012 !

p/s : 21 ialah special date saya, harap2 saya bertuahlah sangat dapat giveaway special hihi ;)

sooo jom join segmen Saya Suka Dress! ni cepat2! ;D



♥ Love, Autumn Zira ♥

Thursday, October 18, 2012

Tutorial : Header Gambar Transparent

sebenarnya dah ada dua tiga org tanya macam mana nak buat header seperti kat atas tu. anime tu transparent kan? :) tapi bila cik kiut Myirea Miera tanya, barulah tergerak sikit nak ajar2. hihi. benda tu senang saja. sorry kalau korang tak faham erk , saya memang tak sesuai  jadi cikgu XD

first, korang kena ada Photoshop dan Photoscape. saya cuma guna Photoshop C3 :)


1. Open Photoshop - pilih gambar yang nak di-transparent-kan

contohnya, saya guna gambar anime Fruits Basket
Honda Tohru :)
.
.
.

2. Right Click Mouse kat Eraser korang jadi , pilih 'Magic Eraser Tool' -kat sidebar kiri tu :)

nampak tanda biru tu? hihi! okay pilih itu yer :)
.
.
.

3. korang bawa cursor korang and klik kat gambar. gambar tu akan jadi macam ni ..

saya tak klik kat baju honda Tohru dan reben rambutnya
biar nampak lawa sikit bila jadi header nanti hihi :)
.
.
.4. korang pun teruskan 'padam' kat mana2 part yang korang nak transparentkan tu , sampai jadi begini ..

so agak2 beginilah jadinya :)
.
.
.
5. Dah puas hati, korang klik File ,pastu Save As . .

nampak tak? :)
.
.
.
Okay,  MESTI save-kan gambar tu guna format PNG, okay keliru? tengok ke gambar kat bawahhh ni :)


.
.
.
.

okay lepas dah save, korang buka pula Photoscape :)
korang edit2 lar gambar yg telah di-transparent tu , maybe korang nak tambah ayat2 kat gambar tu :)


dah hias segala? SAVE! then boleh upload kat blog, jadikan header. kalau gagal, sila cuba lagi okay. saya pun kena cuba banyak kali baru dapat header yang nampak okay-okay gitu. hihi :)

all the best!

p/s : Fruits Basket mmg best! korang dgr tak lagu yg tengah berkumandang di blog saya ni? hahh tu lagu tema anime Fruits Basket okay <3

follow @autumnzira . amboihh promote twitter lagi.

♥ Love, Autumn Zira ♥

Tuesday, October 16, 2012

Segmen Tambah Follower Laju Laju by lekaFarhana

thanks to akak Eyma Samsudyn sebab tag saya dalam entrynya ttg segmen tambah follower laju laju by lekaFarhana . Eh siapa pula lekaFarhana ni? Dia ni blogger comey yg bakal mnghadapi SPM beberapa2 hari je lagi . hihi! all the best!

http://1.bp.blogspot.com/-j0TiP6hpm2c/UHkwcNLwxGI/AAAAAAAABaI/GWXBL6QWVC4/s400/00.jpg

nak join? mesti join! sila klik benar lawa kat atas tu hihi ;)

syarat2 nak join ? amboihh senang!

  • follow lekaFarhana
  • listkan berapa follower blog korang :) 
  • dan mesti ada widget 'Join This Site' !
  • tag 2 org rakan, lagi ramai lagi bagus! :)
  • sila hantar entry kat ruang komen okay! :D sila klik SINI!
  • tarikh penyertaan ialah 13 Okt 2012 hingga 30 Nov 2012.



ini jumlah follower blog saya sekarang. 
diorang mmg hebat! :)

rakan-rakan blogger kiut-miut yang ditag : 

ada hadiah tau! nak tau lebih lanjut? pergi terjah cik lekaFarhana dgn penuh kasih syg okay. hihih! ;) kbaiiii!




♥ Love, Autumn Zira ♥

Monday, October 15, 2012

The Heart Of Life


 I hate to see you cry
lying there in that position
there's things you need to hear
so turn off your tears
and listen

pain throws your heart on the ground
love turn the whole thing around
no it won't all go the way it should
but i know the heart of life is good

you know, it's nothing new
bad news never had good timing
Then, circle of your friends
will defend the silver lining

pain throws your heart on the ground
love turns the whole thing around
no it won't all go the way it should 
but i know the heart of life is good

pain throws your heart on the ground
love turns the whole thing around
no it won't all go the way it should
but i know the heart of life is good

#John Mayer. okay serious lagu ni syok <3 hihi!

gambar sisipan saja ya hihi!


♥ Love, Autumn Zira ♥

Friday, October 12, 2012

Bulan Terbelah Dua - Mukjizat Itu Benar



Allah s.w.t berfirman, "Telah hampir saat , dan terbelahlah bulan," (Surah al-Qamar: ayat 1)
'saat yang dimaksudkan ialah 'kedatangan hari kiamat'


Prof. Dr. Zaghlul al-Najar

Dr. Zaghlul bercerita kisah Rasulullah membelah bulan. kisah itu berlaku sebelum hijrah Nabi dari Mekah ke Madinah.

Orang-orang musyrik mengejek dan mengolok-olok baginda :" Wahai Muhammad, kalau engkau benar Nabi dan Rasul, cuba tunjukkan kepada kami satu kehebatan yang dapat membuktikan kenabian dan kerasulanmu?"

Rasulullah menanya :"Apa yang kamu nak?"

Mereka mencabar baginda :"Cuba belah bulan!"

Rasulullah pun berdiri lalu berdoa kepada Allah agar menolongnya. Allah memerintahkan Nabi Muhammd agar mengarahkan jari telunjuknya ke arah bulan. Maka, Rasulullah pun menurutinya dan bulan benar-benar terbelah dua!

"Muhammad! Engkau benar-benar telah menyihir kami!" jawab orang-orang musyrik Quraisy itu, tetap menolaknya.
Tetapi, para ahli fikir di kalangan mereka mengatakan, sihir memang boleh berlaku kepada orang yang berada di kelilingnya, tetapi orang yang tidak berada di kawasan tersebut tidak akan terkena kesan sihir. Lalu, orang-orang musyrik Quraisy bergegas keluar menuju ke arah sempadan kota Mekah untuk menanti orang yang baru pulang dari perjalanan jauh. Bila datang rombongan kabilah pertama,mereka bertanya , :"Apakah kamu lihat sesuatu yang aneh pada bulan?"

"Ya, memang ada! Kami lihat bulan terbelah menjadi dua dan saling berjauhan,kemudian bersatu kembali.." jawab mereka. Akhirnya, sebahagian daripada mereka pun beriman, sedangkan yang lainnya tetap juga kafir.

Oleh kerana itu, Allah s.w.t menurunkan ayat-Nya, "Telah hampir saat dan terbelahlah bulan. Ketika melihat tanda-tanda kebesaran Kami, mereka pun ingkar lagi berpaling seraya berkata, 'ini adalah sihir yang terus-menerus,' dan mereka mendustakannya, bahkan mengikuti hawa nafsu mereka. Dan setiap urusan benar-benar telah tetap..." terjemah Dr. Zaghlul sampai akhir surah al-Qamar.

"Ini adalah kisah benar!" jelas Prof. Dr Zaghlul al-Najar setelah selesai bercerita tentang ayat dan hadis tersebut mengenai bulan terbelah dua.




Kajian sains oleh angkasawan NASA mendapati bahawa seketika dulu, bulan pernah terbelah dua. Kajian ini dijalankan setelah melihat gambar-gambar yang telah dirakam oleh satelit dan teleskop menunjukkn terdapat garisan rekahan panjang pada bulan. NASA telah menghantar 3 angkawasannya utk melakukan kajian terperinci tentang garisan ini. 

Setelah membuat kesimpulan, bulan pernah terbelah dua. setelah hasil kajian ini didedahkan kepada umum, alangkah terkejutnya mereka apabila mereka diberitahu bahawa kisah bulan terbelah dua ini diceritakan dalam Al-Quran.

memang ada juga hadis sahih yang meriwayatkan peristiwa bulan terbelah dua pada masa Rasulullah s.a.w. 

Hadis daripada Anas ra. : 'Bahawa penduduk Mekah meminta kepada Rasulullah s.a.w untuk memperlihatkan kepada mereka satu mukjizat (tanda kenabian) , maka Rasulullah s.a.w memperlihatkan kepada mereka mukjizat terbelahnya bulan sebanyak dua kali.

Hadis daripada Ibnu Abbas ra : 'Sesungguhnya bulan pernah terbelah pada zaman  Rasulullah s.a.w ..'

p/s : cerita ini tiada dalam lagenda di Amerika, Eropah atau mana2 kawasan Barat sebab tempat diorang kat siang, manalah nak nampak bulan terbelah dua :)



Tambahan : 
Mungkin gambar2 garisan kat bulan sukar untuk korang percaya, tapi bagi umat Islam, ayat2 dalam Al-Quran harus dipegang dan dipercayai. ditambah lagi dengan hadis sahih yang menyatakan sedemkian. Walaupun tiada bukti yang seperti korang nak, tapi jangan sebab itu keimanan kita perlu dikurangkan. Allah Maha Berkuasa untuk membelah bulan, berkuasa untuk membelah dan menyatukannya kembali, dengan bekas ataupun tiada. semuanya mudah bagi Allah s.w.t . Allahu Akbar.

#Semua sumber datang dari Mastika & Google okay. saja saya nak share2 ngan korang ilmu2 yang bermanfaat :)) hihi! sorry dan sila betulkan kalau ada silap kat mana2 ya :)




♥ Love, Autumn Zira ♥

Thursday, October 11, 2012

Kebaikan Korek-Korek Hidung!



mesti benda pertama yg keluar kat mulut korang time baca title entry kali ni ialah : "ohh yuckk! jijik!"
okay siapa tak pernah korek hidung? mesti bertan-tan kilogram mineral2 galian kat dalam hidung korang tu kan? XD

hahaha! entah pa pe la terfikir benda ni kat otak. sanyway, saya tanya Sir Google pasal korek hidung ni.

skodeng punya skodeng, akhirnya saya jumpa beberapa kebaikan korek hidung ni. ehh ada ? mestilahh ada. muahaha!


  • Prof. Dr Friedrich Bischinger berkata bahawa golongan yang mengorek hidung dengan jari mereka lebih sihat, gembira dan sensetif terhadap perubahan tubuh badan. memakan sisanya pula dapat membantu dalam mengukuhkan sistem imunisasi tubuh badan.


p/s : Islam mengajar kita untuk menjaga kebersihan dan jauhi kekotoran. ada benda lain yang boleh kita lakukan untuk bagi upgrade immune system body kita. korek nak bagi bersih hidung tu takpe, tapi rasanya kalau nak ditelan sisa2 tu, mmm , korang berani ke? masin2 gitu. muahaha!


  • Saluran pernafasan clear gitu. eh ni sudah tentu. cuba korang korek, makin bertambah2 oksigen masuk kat hidung kan? cuba koreeeeeek lagi, tengok berapa banyak 'jongkong emas' korang dapat gali :P heheh!
  • Menjadi senjata atau shield korang. ni saya amat setuju. kalau ada samseng2 , kaki2 buli, atau bebudak lelaki kat sekolah kacau2 korang, korang korek je hidung, dengan sisa2 yang melekat kat jari, korang hayun2 macam pedang. okay jom lari lintang-pukang!

wow! yakin!


makin tak betul dah kebaikan2 kat atas ni? hahaha! kalau korang fikir logik, memang itulah kebaikannya! tapi janganlah korang suka-suki je nak menggali gua hidung tu depan orang tengah makan ker, tengah mesyuarat atau tengah puasa. nak kena lempang atau sepak? XD

#Gambar2 dan sumber2 semua dari google. sekian ;) hihi!



♥ Love, Autumn Zira ♥

Sunday, October 7, 2012

Kenapa Blog Korang Tak Dapat Follow-Back/ Balas Kunjungan


Haaaai you all! okay entry kali ni rasa2nya agak berguna kot? berguna untuk diguna-pakai/diamalkan di blog je ye ;)

Pernah tak someone tinggal jejak kat chatbox/shoutbox atau segala box tapi drg TAK  letak url/link blog? yang diletak url/link iklan, url/link email dan segalah url/link entah apa2. Bukan apa, tapi kalau korang guna url/link yang bukannya link blog korang, mcm na kitorang nak follow korang balik kan? buat sesiapa yg tak ada blog tu, itu tak apelah. tapi kes seorang blogger , shout minta followback tapi letak email link pula, apa hal eh? XD
.
.
.

aduhaiiii, benda alah ni pula yg keluar.
.
.
.

Maybe ada yang confuse atau tak tau lagi, so sini biar saya jelaskan sikit2. saja nak share ilmu, kan dapat pahala ? ;) hihi!

First kali, korang pergilah kat mana2 chatbox/shoutbox blog, contohlah, cbox kat blog saya ni.
.
.
.

nampak anak panah merah tu,
hahh tu tempat letak link/url okay :)
.
.
.
.
link/url blog, mana nak cari? senang je!

hahh tu. link/url blog. 
sharecareloveseason.blogspot.com 
(tapi itu link blog saya okay hihi)
.
.
.
.
.then korang pun letak lah nama,
url/link korang
type mesej
dan tekan ENTER.
SIAP!
.
.
.

kan senang? memudahkan kitorang untuk singgah atau followback blog korang. jadi lepas ni, sila letak url/link BLOG okay. ingat! url/link blog dan email ada perbezaan! :)




♥ Love, Autumn Zira ♥

Saturday, October 6, 2012

Thank You Blogger Fatin Farhana!

Wow! spesifik sangat sampai nama cik Fatin Farhana menghiasi title entry kali ni. hihi! Saja nak say thanks to her sebab ... sebab kenapa?
.
.
.
.

.
.
.
.
tu ! sebab link saya ada kat blog list Fatin. baik hati taaaau! korang yang tengah baca ni, cepat2 p terjah blog   Cik Fatin Farhana okay! ;)

header pun cun! :* aiseh! hihi!

.
.
.
.
.

sebagai tanda terima kasih, link Fatin juga telah saya letak kat tempat khas di kotak Exchange Link! :D


kbaaaai! :D


♥ Love, Autumn Zira ♥

 
Alright reserved by Azirah Jaini.