Sunday, October 28, 2012

Benarkah Planet Pluto Hilang?



Isu ini sudah berlalu, namun mungkin ada yang di luar sana yang masih tidak pasti mengenai Pluto ini :)

Sebenarnya, planet pluto bukanlah menghilang secara tiba-tiba atau ghaib. Maksud 'hilang' di sini ialah planet Pluto bukan lagi disenaraikan dalam senarai planet-planet Solar Sistem. 

Pluto pertama sekali dijumpai pada tahun 1930 oleh Clyde W. Tombaugh di Lowell Observatory , Flagstaff Arizona. Astronomers sudah lama menjangkakan bakal adanya planet ke-9 dalam Sistem Solar ( Solar System). Pada ketika itu,  planet tersebut dinamakan Planet X.

Setelah menjalankan kajian dan penelitian yang lama, Tombaugh akhirnya menemui sebuah objek berada pada orbit yang betul dan mengakui bahawa beliau telah menjumpai Planet X. seorang pelajar perempuan berumur 11 tahun di Oxford, England mencadangkan nama Pluto (nama tersebut bukan diambil dari karakter kartun Disney, tetapi dari nama salah satu dewa Roman).

Seterusnya, Solar Sistem kini mempunyai 9 buah planet.

Namun, astronomer masih tidak yakin dengan kewujudan Pluto sehinggalah penenemuan baru mengenai bulan terbesarnya, Charon, (dan dua lagi bulan kecil , Nix & Hydra ) pada tahun 1978. ukuran yang paling tepat Pluto ialah 2,400 KM. Walaupun Pluto dikira kecil, tetapi Pluto dilihat sebagai objek besar melepasi orbit Neptune.
.
.
.

.
.
.


setelah beberapa dekad, pemahaman dan pengetahuan mengenai Sistem Solar telah berubah sama sekali. Pluto dan bulan-bulannya telah dikenalpasti sebagai contoh-contoh objek pada Kuiper Belt. astronomer menganggarkan kira-kira 70,000 objek berais , mempunyai komposisi yang sama seperti Pluto. ini telah membawa kepada satu lagi penyataan, Pluto bukanlah planet, ia hanyalah salah satu objek di Kuiper Belt.
.
.
.


.
.
.

dipendekkan cerita, para astronomer telah mengundi Pluto sebagai planet kerdil (Dwarf Planet)

untuk sesebuah objek dipanggil planet, objek tersebut perlu memenuhi beberapa kriteteria :
It needs to be in orbit around the Sun , it needs to have enough gravity to pull itself into a spherical shape, it needs to have “cleared the neighborhood” of its orbit.
What does “cleared its neighborhood” mean? As planets form, they become the dominant gravitational body in their orbit in the Solar System. As they interact with other, smaller objects, they either consume them, or sling them away with their gravity. Pluto is only 0.07 times the mass of the other objects in its orbit. The Earth, in comparison, has 1.7 million times the mass of the other objects in its orbit.

sumber asal dari : http://www.universetoday.com/13573/why-pluto-is-no-longer-a-planet/



♥ Love, Autumn Zira ♥

Monday, October 15, 2012

The Heart Of Life


 I hate to see you cry
lying there in that position
there's things you need to hear
so turn off your tears
and listen

pain throws your heart on the ground
love turn the whole thing around
no it won't all go the way it should
but i know the heart of life is good

you know, it's nothing new
bad news never had good timing
Then, circle of your friends
will defend the silver lining

pain throws your heart on the ground
love turns the whole thing around
no it won't all go the way it should 
but i know the heart of life is good

pain throws your heart on the ground
love turns the whole thing around
no it won't all go the way it should
but i know the heart of life is good

#John Mayer. okay serious lagu ni syok <3 hihi!

gambar sisipan saja ya hihi!


♥ Love, Autumn Zira ♥

Friday, October 12, 2012

Bulan Terbelah Dua - Mukjizat Itu Benar



Allah s.w.t berfirman, "Telah hampir saat , dan terbelahlah bulan," (Surah al-Qamar: ayat 1)
'saat yang dimaksudkan ialah 'kedatangan hari kiamat'


Prof. Dr. Zaghlul al-Najar

Dr. Zaghlul bercerita kisah Rasulullah membelah bulan. kisah itu berlaku sebelum hijrah Nabi dari Mekah ke Madinah.

Orang-orang musyrik mengejek dan mengolok-olok baginda :" Wahai Muhammad, kalau engkau benar Nabi dan Rasul, cuba tunjukkan kepada kami satu kehebatan yang dapat membuktikan kenabian dan kerasulanmu?"

Rasulullah menanya :"Apa yang kamu nak?"

Mereka mencabar baginda :"Cuba belah bulan!"

Rasulullah pun berdiri lalu berdoa kepada Allah agar menolongnya. Allah memerintahkan Nabi Muhammd agar mengarahkan jari telunjuknya ke arah bulan. Maka, Rasulullah pun menurutinya dan bulan benar-benar terbelah dua!

"Muhammad! Engkau benar-benar telah menyihir kami!" jawab orang-orang musyrik Quraisy itu, tetap menolaknya.
Tetapi, para ahli fikir di kalangan mereka mengatakan, sihir memang boleh berlaku kepada orang yang berada di kelilingnya, tetapi orang yang tidak berada di kawasan tersebut tidak akan terkena kesan sihir. Lalu, orang-orang musyrik Quraisy bergegas keluar menuju ke arah sempadan kota Mekah untuk menanti orang yang baru pulang dari perjalanan jauh. Bila datang rombongan kabilah pertama,mereka bertanya , :"Apakah kamu lihat sesuatu yang aneh pada bulan?"

"Ya, memang ada! Kami lihat bulan terbelah menjadi dua dan saling berjauhan,kemudian bersatu kembali.." jawab mereka. Akhirnya, sebahagian daripada mereka pun beriman, sedangkan yang lainnya tetap juga kafir.

Oleh kerana itu, Allah s.w.t menurunkan ayat-Nya, "Telah hampir saat dan terbelahlah bulan. Ketika melihat tanda-tanda kebesaran Kami, mereka pun ingkar lagi berpaling seraya berkata, 'ini adalah sihir yang terus-menerus,' dan mereka mendustakannya, bahkan mengikuti hawa nafsu mereka. Dan setiap urusan benar-benar telah tetap..." terjemah Dr. Zaghlul sampai akhir surah al-Qamar.

"Ini adalah kisah benar!" jelas Prof. Dr Zaghlul al-Najar setelah selesai bercerita tentang ayat dan hadis tersebut mengenai bulan terbelah dua.




Kajian sains oleh angkasawan NASA mendapati bahawa seketika dulu, bulan pernah terbelah dua. Kajian ini dijalankan setelah melihat gambar-gambar yang telah dirakam oleh satelit dan teleskop menunjukkn terdapat garisan rekahan panjang pada bulan. NASA telah menghantar 3 angkawasannya utk melakukan kajian terperinci tentang garisan ini. 

Setelah membuat kesimpulan, bulan pernah terbelah dua. setelah hasil kajian ini didedahkan kepada umum, alangkah terkejutnya mereka apabila mereka diberitahu bahawa kisah bulan terbelah dua ini diceritakan dalam Al-Quran.

memang ada juga hadis sahih yang meriwayatkan peristiwa bulan terbelah dua pada masa Rasulullah s.a.w. 

Hadis daripada Anas ra. : 'Bahawa penduduk Mekah meminta kepada Rasulullah s.a.w untuk memperlihatkan kepada mereka satu mukjizat (tanda kenabian) , maka Rasulullah s.a.w memperlihatkan kepada mereka mukjizat terbelahnya bulan sebanyak dua kali.

Hadis daripada Ibnu Abbas ra : 'Sesungguhnya bulan pernah terbelah pada zaman  Rasulullah s.a.w ..'

p/s : cerita ini tiada dalam lagenda di Amerika, Eropah atau mana2 kawasan Barat sebab tempat diorang kat siang, manalah nak nampak bulan terbelah dua :)



Tambahan : 
Mungkin gambar2 garisan kat bulan sukar untuk korang percaya, tapi bagi umat Islam, ayat2 dalam Al-Quran harus dipegang dan dipercayai. ditambah lagi dengan hadis sahih yang menyatakan sedemkian. Walaupun tiada bukti yang seperti korang nak, tapi jangan sebab itu keimanan kita perlu dikurangkan. Allah Maha Berkuasa untuk membelah bulan, berkuasa untuk membelah dan menyatukannya kembali, dengan bekas ataupun tiada. semuanya mudah bagi Allah s.w.t . Allahu Akbar.

#Semua sumber datang dari Mastika & Google okay. saja saya nak share2 ngan korang ilmu2 yang bermanfaat :)) hihi! sorry dan sila betulkan kalau ada silap kat mana2 ya :)




♥ Love, Autumn Zira ♥

Thursday, October 11, 2012

Kebaikan Korek-Korek Hidung!



mesti benda pertama yg keluar kat mulut korang time baca title entry kali ni ialah : "ohh yuckk! jijik!"
okay siapa tak pernah korek hidung? mesti bertan-tan kilogram mineral2 galian kat dalam hidung korang tu kan? XD

hahaha! entah pa pe la terfikir benda ni kat otak. sanyway, saya tanya Sir Google pasal korek hidung ni.

skodeng punya skodeng, akhirnya saya jumpa beberapa kebaikan korek hidung ni. ehh ada ? mestilahh ada. muahaha!


  • Prof. Dr Friedrich Bischinger berkata bahawa golongan yang mengorek hidung dengan jari mereka lebih sihat, gembira dan sensetif terhadap perubahan tubuh badan. memakan sisanya pula dapat membantu dalam mengukuhkan sistem imunisasi tubuh badan.


p/s : Islam mengajar kita untuk menjaga kebersihan dan jauhi kekotoran. ada benda lain yang boleh kita lakukan untuk bagi upgrade immune system body kita. korek nak bagi bersih hidung tu takpe, tapi rasanya kalau nak ditelan sisa2 tu, mmm , korang berani ke? masin2 gitu. muahaha!


  • Saluran pernafasan clear gitu. eh ni sudah tentu. cuba korang korek, makin bertambah2 oksigen masuk kat hidung kan? cuba koreeeeeek lagi, tengok berapa banyak 'jongkong emas' korang dapat gali :P heheh!
  • Menjadi senjata atau shield korang. ni saya amat setuju. kalau ada samseng2 , kaki2 buli, atau bebudak lelaki kat sekolah kacau2 korang, korang korek je hidung, dengan sisa2 yang melekat kat jari, korang hayun2 macam pedang. okay jom lari lintang-pukang!

wow! yakin!


makin tak betul dah kebaikan2 kat atas ni? hahaha! kalau korang fikir logik, memang itulah kebaikannya! tapi janganlah korang suka-suki je nak menggali gua hidung tu depan orang tengah makan ker, tengah mesyuarat atau tengah puasa. nak kena lempang atau sepak? XD

#Gambar2 dan sumber2 semua dari google. sekian ;) hihi!



♥ Love, Autumn Zira ♥

Saturday, October 6, 2012

Misteri Patung Kepala Besar - Pulau Easter


Pulau Easter (Easter Island) terletak di Lautan Pasifik & lebih kurang 3,600 KM dari Coast of Chile. Pulau Easter dipercayai antara pulau yang terpencil di dunia.

Saya baru saja baca tentang Misteri Easter Island di majalah Mastika.Macam syok pula benda ni. Jadi saya sekarang nak share2 ngan korang. info2 dan gambar2 yg ada, semua Encik Google yang bagi 'pinjam' hihi!



Pulau Easter yang berbukit kecil, tidak berpokok dan terbentuk daripada gunung berapi yang telah 'mati' mempunyai misteri tersendiri. patung-patung menyerupai bentuk kepala dan didirikan menghala ke lautan luas Pasifik. dalam dunia sains dan sejarah, ia juga dikenali sebagai Patung Moai.

Patung2 batu ini mempunyai ketinggian purata 460 cm dan seberat 14,000 KG. ada juga yang tingginya 1,000 cm dan berat anggar2 80,000 KG ! @.@ wow gila okay.
patung batu  Moai ni beratnya yang berpuluh2 kilogram tidak boleh diangkat walaupun dengan bantuan seramai 100 manusia.


Maybe puak purba kala di Pulau Easter ni mempunyai teknologi canggih? ataupun terdapat pertolongan dari makhluk asing dengn menggunakan teknologi anti graviti? semua ni hanya teori, belum ada siapa2 yg tahu. dah nama pun MISTERI,

jom ambil tau tentang latar belakang Pulau Easter dan penduduk asal pulau ini.

Pulau Easter dipercayai mula didiami seramai 100 orang yang mungkin hilang arah di lautan pasifik. pada masa itu, Pulau Easter kaya dengan flora dan fauna, ikan, burung dan sumber makanan. dngan sumber2 yg ada,pendatang2 ni mula menambahkan bilangan populasi mereka. bilangan pendatang baru ni bertambah dengan pesat sehingga ia kaya dengan budaya artistik dan keagamaan. tetapi, sumber yg ada itu tidak menampung bilangan populasi di kepulauan tersebut. then mulalah kemerosotan sumber semula jadi di Pulau Easter.

Menurut pakar arkeologi dan geologi (heishh saya nak sgt jadi geologist T.T ), pembalakan secara berleluasa tlh mengakibatkan kepupusan sumber pokok hutan dalam msa kurang 800 tahun saja. kayu2 ni digunakan untuk membina rumah, sumber bahan api dan sampan. mungkin juga dijadikan sebagai roda untuk mengangkut patung2 Moai ni?

Menjelang tahun 1400, seluruh hutan belukar pulau itu habis ditebang sehingga botak! sumber air perigi dan mata air juga kering kontang. oleh sebab kekurangan sumber makanan, penduduk2 pulau ni mula mengalami perubahan drastik! terdapat juga bukti menunjukkan peninggalan tulang-tuang manusia dipercayai akibat kelaparan, mereka mula memakan daging sesama sendiri @ Kanibalisme!

Nama asal pulau Ester ialah Te Pito o Te Henua , yang bermaksud 'Pusat Dunia'.
Namun apabila peneroka Eropah pertama menjelajahi pulau ini, Captain Jacob Roggeveen dari Belanda pada hari 'Easter Sunday' , 5 April 1722, ia kemudian dikenali sebagai Easter Island.

Sejak penemuan pertama Pulau Easter oleh pengembara pada tahun 1722, ramai pakar arkeologi, sejarah, biologi dan geologi telah mengkaji patung2 batu tersebut.
Antara TEORI yang ditampilkan untuk menjawab persoalan bagaimana patung ini ialah 'teknologi anti-graviti yang dipinjam dari makhluk asing" . seterusnya, teori ini mengandaikan "Oleh kerana Pulau Easter ini terpencil, mungkinkah manusia2 dari negara lain 'diambil' dan diturukan di Pulau Easter untuk memulakan tamadun baru?" maka "batu patung gergasi ini dibangunkn sebagai patung berhala untuk tujuan penyembahan kepada makhluk tersebut?"

TEORI yang kedua ialah, menurut pkar arkeologi dan pakar sejarah, patung ini dibina sebagai simbol kemegahan puak2 tertentu. ini terbukti terdapat perbezaan dari segi bentuk dan saiz di antara patung Moai yang ditemui di seluruh kepulauan ini.


namun , teori makhluk asing boleh disangkal. tidak ada sebarang bukti, tiada satu pun yang menunjukkan kewujudan kapal angkasa menerusi ukiran2 batu Pulau Easter.



kalau bukan kerja makhluk asing, so macam mana pula batu2 tu boleh didirikan? time tengah skodeng2 Google, saya ternampak lah satu video macam mana tenaga manusia sendiri boleh mengerakan dan mendirikan batupatung yang besar tu! so kalau korang nak tengok, silakan. jangan risau, durasi video tu tak lama, 43 saat saja :) (youtube okay XD )
dan sekali lagi, video tu juga berdasarkan teori sahaja. cara betul2 bagaimana penduduk2 asal pulau tu, masih tidak diketahui :)


kalau guna teori 'gelongsor guna lereng bukit' pun agak susah juga. silap2 batu tu tergolek2, muka batu tu hempap kat tanah. hahaha! :D


yang best tentang Patung2 Moai ialah pada waktu malam!  cantik! well gambar2 ni semua ambik dari Google Image , hihi!


Easter Island under Milky Way



Kalau suka, klik 'Like' ;) muahaha!

♥ Love, Autumn Zira ♥

 
Alright reserved by Azirah Jaini.