Thursday, October 11, 2012

Kebaikan Korek-Korek Hidung!



mesti benda pertama yg keluar kat mulut korang time baca title entry kali ni ialah : "ohh yuckk! jijik!"
okay siapa tak pernah korek hidung? mesti bertan-tan kilogram mineral2 galian kat dalam hidung korang tu kan? XD

hahaha! entah pa pe la terfikir benda ni kat otak. sanyway, saya tanya Sir Google pasal korek hidung ni.

skodeng punya skodeng, akhirnya saya jumpa beberapa kebaikan korek hidung ni. ehh ada ? mestilahh ada. muahaha!


  • Prof. Dr Friedrich Bischinger berkata bahawa golongan yang mengorek hidung dengan jari mereka lebih sihat, gembira dan sensetif terhadap perubahan tubuh badan. memakan sisanya pula dapat membantu dalam mengukuhkan sistem imunisasi tubuh badan.


p/s : Islam mengajar kita untuk menjaga kebersihan dan jauhi kekotoran. ada benda lain yang boleh kita lakukan untuk bagi upgrade immune system body kita. korek nak bagi bersih hidung tu takpe, tapi rasanya kalau nak ditelan sisa2 tu, mmm , korang berani ke? masin2 gitu. muahaha!


  • Saluran pernafasan clear gitu. eh ni sudah tentu. cuba korang korek, makin bertambah2 oksigen masuk kat hidung kan? cuba koreeeeeek lagi, tengok berapa banyak 'jongkong emas' korang dapat gali :P heheh!
  • Menjadi senjata atau shield korang. ni saya amat setuju. kalau ada samseng2 , kaki2 buli, atau bebudak lelaki kat sekolah kacau2 korang, korang korek je hidung, dengan sisa2 yang melekat kat jari, korang hayun2 macam pedang. okay jom lari lintang-pukang!

wow! yakin!


makin tak betul dah kebaikan2 kat atas ni? hahaha! kalau korang fikir logik, memang itulah kebaikannya! tapi janganlah korang suka-suki je nak menggali gua hidung tu depan orang tengah makan ker, tengah mesyuarat atau tengah puasa. nak kena lempang atau sepak? XD

#Gambar2 dan sumber2 semua dari google. sekian ;) hihi!



♥ Love, Autumn Zira ♥

3 comments:

  1. btol3x .. kalau c korek hidung tu x normal namanya .. jgn geli2x sangat laa kan

    ReplyDelete
  2. Korek hidung tu perkara biasa. Tapi yang makan tu, erkkkk

    ReplyDelete
  3. makan sisa pun kebaikan? Euwww.. tak sanggup nak makan benda2 mcm tu..hehe

    ReplyDelete

 
Alright reserved by Azirah Jaini.