Thursday, October 18, 2012

Tutorial : Header Gambar Transparent

sebenarnya dah ada dua tiga org tanya macam mana nak buat header seperti kat atas tu. anime tu transparent kan? :) tapi bila cik kiut Myirea Miera tanya, barulah tergerak sikit nak ajar2. hihi. benda tu senang saja. sorry kalau korang tak faham erk , saya memang tak sesuai  jadi cikgu XD

first, korang kena ada Photoshop dan Photoscape. saya cuma guna Photoshop C3 :)


1. Open Photoshop - pilih gambar yang nak di-transparent-kan

contohnya, saya guna gambar anime Fruits Basket
Honda Tohru :)
.
.
.

2. Right Click Mouse kat Eraser korang jadi , pilih 'Magic Eraser Tool' -kat sidebar kiri tu :)

nampak tanda biru tu? hihi! okay pilih itu yer :)
.
.
.

3. korang bawa cursor korang and klik kat gambar. gambar tu akan jadi macam ni ..

saya tak klik kat baju honda Tohru dan reben rambutnya
biar nampak lawa sikit bila jadi header nanti hihi :)
.
.
.4. korang pun teruskan 'padam' kat mana2 part yang korang nak transparentkan tu , sampai jadi begini ..

so agak2 beginilah jadinya :)
.
.
.
5. Dah puas hati, korang klik File ,pastu Save As . .

nampak tak? :)
.
.
.
Okay,  MESTI save-kan gambar tu guna format PNG, okay keliru? tengok ke gambar kat bawahhh ni :)


.
.
.
.

okay lepas dah save, korang buka pula Photoscape :)
korang edit2 lar gambar yg telah di-transparent tu , maybe korang nak tambah ayat2 kat gambar tu :)


dah hias segala? SAVE! then boleh upload kat blog, jadikan header. kalau gagal, sila cuba lagi okay. saya pun kena cuba banyak kali baru dapat header yang nampak okay-okay gitu. hihi :)

all the best!

p/s : Fruits Basket mmg best! korang dgr tak lagu yg tengah berkumandang di blog saya ni? hahh tu lagu tema anime Fruits Basket okay <3

follow @autumnzira . amboihh promote twitter lagi.

♥ Love, Autumn Zira ♥

No comments:

Post a Comment

 
Alright reserved by Azirah Jaini.