Thursday, December 12, 2013

Where do I Learn Korean Language?

안녕하세요

Haiii! Lepas habis je STPM tempoh hari (sem 3 okay. I bukan junior hee) , I tekad nak belajar bahasa korea ni. Rasa2nya you all tau juga kan influence dari siapa. Of course semuanya kerana Running Man! Nak ambil kelas bahasa Korea, bukan murah okay. So plan nak stay kat rumah and belajar through online! Hari itu I found out website yang nampak 'all perfect' for beginner like me nak belajar bahasa korea, tapi dalam website tu tak pula dia sertakan sebarang video atau audio cara nak pronounce/sebut hangul. Sigh , this can't be! Then, tiba-tiba I terfikir ;
Kenapa tak belajar dari YouTube saja?

Kan lebih baik begitu. Kalau tau tulis tapi tak tau sebut , useless juga kan? So search punya search, usha pun usha, klik punya klik,  I pun terjumpe lah videos yang  cukup baik punyeeee!

Sila tengok video2 tu kat sini --> seemile - Learn Korean Language / seemile - Teacher Jenny's Lesson

They all teach us how to write, pronounce, grammatical rules, basic phrases,  vocabulary, understanding the meanings and macam-macam lagi lah! ( I paling suke Teacher Jenny's lesson, senang nak faham)

Ini salah satu video lesson dari Teacher Jenny. I loike!

Sekarang ini, I dah tau cara tulis dan baca setiap perkataan tu. Tapi I belum belajar lagi makna setiap perkataan atau cara nak buat ayat. Well, dalam proses lah ni. Jangan rush sangat nanti stress! Hihi. I juga sediakan 1 buku nota untuk buat catatan dan latihan. Apa you all ingat otak kita ni hebat sangat ke? lol 

stress ker?

Susah? oh of course susah kalau tiada kesungguhan. I ni full ngan determination tau! Oppa yang seorang tu (ehem! hahah ) perlukan masa selama setahun lebih untuk menguasai SEPENUHNYA bahasa korea , sebab dia sambung study kat Korea, dalam masa 3 tahun lagi baru dia balik Malaysia (time cuti op coz ler dia ada balik gak sini lol)

When there's a will, there's a way right guys? Happy Learning! :)

Thanks for reading! 잘가세요


Awuu, Kookie and his dongsaeng :3



♥ Love, Autumn Zira ♥

4 comments:

  1. Wah2 rajinnyaa. Member scha pn ade gak sorang belajar bahasa korea..

    ReplyDelete
  2. Akak pernah gak tgk youtube teacher jenny ni sbb ada la cuba blaja bahasa basic korea ni..hiks.. Apa2 pn gudluck adik!

    ReplyDelete
  3. Haa, kalau ada kesungguhan mesti boleh punya kan.. Saya pun nak belajar bahasa korea and arab.. :D

    ReplyDelete
  4. farah teringin nak belajar tapi malas , haha :D

    ReplyDelete

 
Alright reserved by Azirah Jaini.