Friday, June 19, 2015

Days and nights at Penang

Entry kali ni saya nak share dengan you all my experiences at Penang dan mungkin berguna untuk you all yang nak jejalan kat Penang nanti. hiks, So briefly direct to the points, jom!

Okay temple ni terbuka untuk semua tak kira agama dan bangsa untuk datang tengok temple Buddhist terbesar di Asia Tenggara. Alang-alang dah sampai sini, jangan lupa naik sampai atas di mana terdapat patung yang tersangat lah besar, Kuan Yin Statue ; Goddess of Mercy. 
rating : 4/5
Kuan Yin Statue // Kek Lok Si Temple

Mana-mana traveler yang singgah Penang confirm recommend Batu Ferringhi kat you all , eh termasuklah saya sekali. Dah namanya pulau. Saya tak ada nak komen sangat pasal pantai ni kot dah pernah lihat pantai yang lebih cantik. Ehhhh. Anyway, kalau nak main paragliding, RM100++ cengitu harganya. Nak naik kuda kat tepi pantai pun ada juga. Tapi jangan pegang ekor kuda, kang kena terajang. Rating 3/5

Actually I expect for more in this fort. sigh but anyways, bayaran masuk kubu ini ialah RM10 per manusia. Kubu ni banyak tempat tersembunyi, so pandai-pandai korang lah nak explore setiap pelusuk kubu ni. Rating : 3/5
Seram?

Wajib datang sini! Kalau nak datang , make sure datang time bukan cuti budak sekolah atau cuti perayaan kahah! Sesakkkkk. Tips : Datang seawal-awalnya. rating : 5/5
comel kan <3


Tak sah kalau tak makan cendol bila you all datang Penang. So saya usha-usha blog orang nak cari spot cendol yang terbaikkk.Tup-tup ni lah, Teo Chew Cendol. mmmmdap! Seriously cendol-stand ni agak tersembunyi di kaki lima Georgetown but it worth the search! HALAL. rating : 5/5
omg

Kalau hari dah malam, you all boleh datang cuci mata kat pasar malam ni. Gerai-gerai ni semua tepi jalan raya je so hati-hati, tak pasal-pasal kena langgar beca pulak. Semuaaaaa ada dijual kat pasar malam ni, cuma perlu jalan dari hujung ke hujung yang satu lagi, Jauh memang boleh tahan gak lak. Haha. No worries, kalau lapar, kedai makan berlambak! Rating 4.5/5
Lawa beg!

Yang ini ada kat Komtar. hiks

Please lah you all! Datang kat Padang Kota Lama pastu cari dua mende ni. Mee goreng sotong ngan coconut milkshake, bergetar deria rasa kat lidah ni khahkah, jangan lupa bungkus tau! sepinggan tak cukup mm :(

ps// credit to Waze app for being my tour guide.
today is my birthday anniversary, 19th june.
sweet 21.



♥ Love, Autumn Zira ♥

 
Alright reserved by Azirah Jaini.