Sunday, October 28, 2012

Benarkah Planet Pluto Hilang?Isu ini sudah berlalu, namun mungkin ada yang di luar sana yang masih tidak pasti mengenai Pluto ini :)

Sebenarnya, planet pluto bukanlah menghilang secara tiba-tiba atau ghaib. Maksud 'hilang' di sini ialah planet Pluto bukan lagi disenaraikan dalam senarai planet-planet Solar Sistem. 

Pluto pertama sekali dijumpai pada tahun 1930 oleh Clyde W. Tombaugh di Lowell Observatory , Flagstaff Arizona. Astronomers sudah lama menjangkakan bakal adanya planet ke-9 dalam Sistem Solar ( Solar System). Pada ketika itu,  planet tersebut dinamakan Planet X.

Setelah menjalankan kajian dan penelitian yang lama, Tombaugh akhirnya menemui sebuah objek berada pada orbit yang betul dan mengakui bahawa beliau telah menjumpai Planet X. seorang pelajar perempuan berumur 11 tahun di Oxford, England mencadangkan nama Pluto (nama tersebut bukan diambil dari karakter kartun Disney, tetapi dari nama salah satu dewa Roman).

Seterusnya, Solar Sistem kini mempunyai 9 buah planet.

Namun, astronomer masih tidak yakin dengan kewujudan Pluto sehinggalah penenemuan baru mengenai bulan terbesarnya, Charon, (dan dua lagi bulan kecil , Nix & Hydra ) pada tahun 1978. ukuran yang paling tepat Pluto ialah 2,400 KM. Walaupun Pluto dikira kecil, tetapi Pluto dilihat sebagai objek besar melepasi orbit Neptune.
.
.
.

.
.
.


setelah beberapa dekad, pemahaman dan pengetahuan mengenai Sistem Solar telah berubah sama sekali. Pluto dan bulan-bulannya telah dikenalpasti sebagai contoh-contoh objek pada Kuiper Belt. astronomer menganggarkan kira-kira 70,000 objek berais , mempunyai komposisi yang sama seperti Pluto. ini telah membawa kepada satu lagi penyataan, Pluto bukanlah planet, ia hanyalah salah satu objek di Kuiper Belt.
.
.
.


.
.
.

dipendekkan cerita, para astronomer telah mengundi Pluto sebagai planet kerdil (Dwarf Planet)

untuk sesebuah objek dipanggil planet, objek tersebut perlu memenuhi beberapa kriteteria :
It needs to be in orbit around the Sun , it needs to have enough gravity to pull itself into a spherical shape, it needs to have “cleared the neighborhood” of its orbit.
What does “cleared its neighborhood” mean? As planets form, they become the dominant gravitational body in their orbit in the Solar System. As they interact with other, smaller objects, they either consume them, or sling them away with their gravity. Pluto is only 0.07 times the mass of the other objects in its orbit. The Earth, in comparison, has 1.7 million times the mass of the other objects in its orbit.

sumber asal dari : http://www.universetoday.com/13573/why-pluto-is-no-longer-a-planet/♥ Love, Autumn Zira ♥

4 comments:

 1. apa tajuk lagu kt blog kamu ni? sedap je aku dengar

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by a blog administrator.

   Delete
 2. This comment has been removed by a blog administrator.

  ReplyDelete
 3. sebenarnya planet pluto bukan hilang,tapi dia hanya mengecut kerana pluto ialah satu planet yang paling jauh daripada matahari...

  ReplyDelete

 
Alright reserved by Azirah Jaini.